Barnen får sin julmust

Det blev stora protester när tidningar gick ut med informationen om att julmusten i kommunala skolor nu är portad. Så här skrev Expressen om saken:

Från och med i år är den traditionsenliga julmusten stoppad i skolmatsalarna i Umeå. Kommunen har beslutat att skrota läskedrycken från julbordet som eleverna serveras vid ett tillfälle innan jul. – Vi har fattat det beslutet mot bakgrund av Livsmedelsverkets råd att inga söta drycker ska serveras i skolan. Det står väldigt tydligt att inga sådana ska serveras överhuvudtaget, säger Malin Sundbom, måltidsutvecklare i Umeå kommun.

Beslutet är bra i och med de faktum att för mycket läsk kan vara skadligt, samtidigt handlar det om en kort period på ett helt år då en dricker julmust, varpå babymind.se.jpgdet helt klart ifrågasättas. Det gjorde också några av barnen som inte var glada över beslutet, de skrev tillsammans en insändare med rubriken ”Tar ni bort julmusten kommer vi ta ert kaffe”. Ett klockrent svar om hur de vuxna själva inte alltid är hundra procent nyttiga, varpå dubbelmoralen inte går att säga emot. Nu i veckan kom också beslutet att eleverna får sin julmust, och måltidsservice backar. Man har gått ut med att ”tanken var god men att det känns viktigare att lyssna på eleverna”. De vill helt enkelt inte förstöra den goda julstämningen.

Det här med godsaker är såklart också någonting som går att ifrågasätta. Vi svenskar, och hela västvärlden, äter otroligt mycket onyttigt vilket i kombination med att vi rör på oss mindre blir allt tjockare. Numera är fetma inte alls ovanligt, medan det för några år sedan endast var förknippat med extremfall i USA. Men man behöver kanske inte stoppa alla godsaker, utan det gäller att ha en sund relation till godis. Det är ju faktiskt kul med godis, speciellt när det finns så många goda alternativ, med allt från lösgodis till en godisbox från godisboxen.se.

I en artikel från tidningen Mama har man lyft ämnet om hur mycket sötsaker ett barn ska få äta och där svarar Lisen Grafström som är kostrådgivare att man inte ska ge barnen om han eller hon inte ber om det, samt inte använda det som tröst, belöning eller muta. Men när barnet blir upp mot 3-5 år kan man börja ge barnet en begränsad mängd i veckan, som lördagsgodis helt enkelt.