Det här med alkohol i närheten av barn är en klurig och omtvistad fråga, vare sig en föredrar en pilsner på fredagskvällen eller kanske en fin flaska vin från en vinimportör med klass. Idag skriver vi om frågan hur man ska tänka som ammande mamma samt om ett lagförslag av en juridikprofessor om att det borde vara förbjudet för föräldrar att dricka inför sina barn, som en så kallad ’vårdnadsfylla’. En sak står i alla fall klar och det är att alkohol och barn helst ska hållas så långt ifrån varandra som möjligt, oavsett vad för sorts alkohol det är.
I DN kan vi läsa om en juridikprofessor som vill förbjuda föräldrar att dricka inför sina barn med straffrättslig lagregel, en regel som då skulle kunna få föräldrar dömda för vårdnadsfylla. Professorn säger vidare att det är föräldrarnas ansvar att vara nykter med sina barn, ett argument som vi förvisso helt håller med om. Tyvärr är det ju så att många barn i Sverige lever med missbrukande föräldrar, något som inte är okej på något sätt men som är svårt att både veta om och kontrollera.
Avlivar myten om alkohol och amning
I en artikel i Expressen kan vi vidare läsa att det är en myt att alkohol är farligt för barnet när en ammar, men uttalandet som är gjort av en professor i bakteriologi får skarpt mothugg av en alkoholforskare vid Karolinska. Att man inte får dricka när man är gravid är en sak, som är väldigt allvarlig, men enligt den förstnämnda professorn är det en väsensskillnad att dricka när en ammar, och det borde folk, särskilt kvinnor få veta. Sedan är det kanske så att barnet ändå blir skadad av alkohol i mammans blod liksom den blir skadad av att mamman äter miljöpåverkad fisk. Det är svårt att veta och kanske är det så att det till och med skiljer sig från fall till fall.