I dag skriver vi om barnkalas och hetsen kring denna, som är så stor trots att flest barn mest är nöjda om de blir sedda och får en födelsedagstårta, samt kanske en och annan väl uttänkt present från sina föräldrar. Hur kommer det sig då att så många föräldrar ordnar pampiga kalas där allt har ett tema och där stressen är påtaglig?
I en artikel i Sveriges Radio kan vi läsa om hur det enligt en tillfrågad etnolog ligger mycket dåligt samvete bakom superavancerade och storslagna barnkalas, samt att tillfrågade barn oftast inte kräver mer än en födelsedagstårta, när det är firande på gång. Enligt samma forskare är det viktigaste för barnet att känna att man får vara med (att inte känna sig utanför), att umgås med sina vänner samt att bli sedd av vänner och föräldrar. Hon tror vidare att det är föräldrarna själva som blåser upp kalaset till något större än vad det faktiskt behöver vara, vilket i sig kanske bottnar i just dåligt samvete men även prestationsångest och jämförelse med andra familjers barnkalas och andra föräldrars planering och sätt att ordna firandet för sitt barn.
Nedan några åsikter och tankar från barn som intervjuats angående sina kalas, från samma artikel:
- Vi var hos en kompis och lekte olika lekar och tävlade i olika lag
- Vi åt pannkakor och lite tårta
- Det bästa kalaset var hemma hos min morfar. Vi fick kex och saft och lekte lite lekar, det var kul
- Vi hade lekar och fiskdamm. Maten var pizza och tårta
På samma not kan vi läsa i Göteborgs-Posten där inbjudningsdebatten är full igång. För måste man bjuda alla i klassen när ens barn fyller år? Olika åsikter präglar denna fråga och det är tydligt att många har olika regler och känslor kring detta. Alla har till exempel inte råd att ha storkalas, alla barn känner sig heller inte bekväma med att ha detta. Vissa barn vill kanske ha ett större kalas, andra vill hellre vara med sina närmaste kompisar och kanske i lite lugnare former fira på sitt eget sätt. Alla barn är inte extroverta eller gillar att stå i centrum, något som givetvis föräldrar känner och därför kanske tar det lite lugnt med stora kalas och klassträffar.
Lyssna på ditt barn
Kanske är det även här viktigast att lyssna efter hur ens barn känner och sedan även låta sig tänka kreativt, om en bjuder alla kanske korvgrillning och skattjakt i en park funkar lika bra som en dag på lek- och busland. Sedan kan man även, särskilt om barnet är lite mindre, ordna picknick på en 4H-gård eller kanske hyra en gymnastiksal och leka ruset av sig bland ribbstolar, inte nudda mark och alla möjliga olika lekar med madrasser och bollar i alla storlekar.
Ja, ibland kanske man har så fullt upp att det dessutom är en bra idé att anlita en kalasexpert, i Dagens Nyheter kan vi läsa om just en sådan. Personen i fråga rycker ut och hjälper föräldrar med kalasfixet och då i form av en prinsessa, clown eller kanske en superhjälte samt underhåller med bus och lek – allt för att få kalaset i tipptopp och barnen glada.